Mångfaldsberättelser

Jag har arbetat med bland andra kommunerna Botkyrka, Södertälje och Malmö Stad. De har varit intresserade av att hitta berättelser som speglar det 2000-tal vi nu är en god bit in i. Det visar sig då att många av dessa berättelser handlar om kulturmöten mellan det traditionellt svenska och en rad kulturer från andra delar av världen som i Botkyrkas fall bärs av mer än 100 språk.
En händelse som leder till en sådan berättelse för Södertäljes del kom nyligen när…


….Bertil dog. Polismannen Bertil Hagman var en äldre polisman som var extremt uppskattad i Södertälje. Även bland busungar och kriminella och även i de mest stökiga områdena. Man respekterade Bertil.
När han nyligen dog i sjukdom spred sig ryktet snabbt över hela Södertälje.
Fotbollsklubben Syrianska FC, som ursprungligen bildades av assyriska / syrianska ungdomar, hade allsvensk hemmamatch nyligen på fotbollsarenan utmed E20 i Södertälje. När beskedet om Bertils död kom så hyllade de 2000 i publiken den gamle polismannen med en tyst minut. De stod upp i tyst respekt medan E20-trafiken bildade en kuliss bakom läktaren.
Några dagar senare höll 700 personer en sorgeandakt över Bertil i den syrisk ortodoxa kyrkan.
Bertil började patrullera Södertäljes gator för 45 år sedan och följde sedan steg för steg den stora invandringen. Han var inte rädd för någon utan såg var och en för vad han eller hon var.
Och ingen kastade sten på Bertil Hagman.
Han arbetade många år som brottförebyggare och sprang i motionsspåren för att skapa trygghet för motionerande kvinnor. Han rörde sig fritt i alla delar av staden. Han var nog nästan mer socialarbetare än polis, berättar många i tidningarnas kommentarsfält.
Bara drygt ett år efter det att han lämnat in sin polisbricka och sitt tjänstevapen somnade han in.
Detta är en berättelse som kan komplettera bilden av Södertälje. Den kan bidra till att nyansera den övergripande berättelsen om staden som har något av ett landslag för det syrianska folket i och med Syrianska FC vars matcher televiseras över stora delar av världen.
Den som vill arbeta för ökad förståelse mellan grupper kan söka, skörda och berätta kulturmötesstories.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *