Storytellade med Miljöförvaltningen i framgångsrika Malmö Stad

Miljöförvaltningen i Malmö bidrar till att rädda Malmö och ytterst hela världen. Det var tydligt när jag för några dagar sen ledde skörden av berättelser tillsammans med 140 medarbetare.

IMG_20180321_113656314.jpg

Det är viktigt att berätta och exemplifiera så storytelling är ett bra komplement till den mer formella och strikta verksamhetsbeskrivningen.

Det finns med andra ord olika sätt att beskriva en kommunal förvaltning. Mitt sätt är förstås att, berättelsevägen, visa varför verksamheten kom till, varför den överhuvudtaget finns och vart den är är på väg.

Varför finns en miljöförvaltning? Vad vi skall ha den till? Finansierad av våra skattepengar!

Verksamheter styrda av lagar och regelverk kan, utöver regleringsbrev och olika regelverk, bli synliga för dem, som kanske inte annars vet, med berättelser från verkligheten.

Detta är självklart för kommunikatörsproffsen i Malmö, som faktiskt igår också vann Stora Kommunikatörspriset 2018. Sedan 1991 har Sveriges Kommunikatörer årligen delat ut Stora Kommunikatörspriset, med syfte att uppmärksamma personer och organisationer som gjort stora insatser inom kommunikation under det gånga året.

Motivering: ”Trots tuffa utmaningar eller kanske tack vare dessa har Malmö Stad i hård konkurrens lyckats attrahera och behålla nyckelpersoner för att skapa bra förutsättningar för alla medarbetare att bidra till Malmös utveckling. Malmö stads kommunikationsavdelning har genom att engagera chefer och kommunikatörer utvecklat den kommunikativa förmågan i hela organisationen, vilket har ökat engagemanget på de många arbetsplatserna i kommunens verksamheter. Tillsammans med en bredd i kommunikationsaktiviteterna har tusentals eldsjälar stigit fram inom Malmö Stad.”

Då kan man också berätta om den oroliga kvinnan, som var lite besvärlig, kom för att kommunen skulle kolla att det inte var strålning i hennes ryska tekoppar från loppis.

Eller om restaurangen som, felaktigt, påstod att de alltid använder äkta parmesan, en livsviktig fråga för allergiker. Inspektionen visade att det inte var parmesan utan annan ost med ägg.

Och om barnet från Rosengård som berättade att hennes mamma slutade gråta när mamman fick en möjlighet att odla i en egen pallkrage i Rosengård. Miljöförvaltningen arbetar bland mycket annat med torg- jämställdhets- och odlingsprojekt.

Berättelser befolkar alltså framgångsrika förvaltningar och gör dem synliga.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *