4 miljoner kanelbullar

Det är bara 12 år sedan Kanelbullens dag introducerades av Hembakningsrådet efter en idé av PR-konsulten Kaeth Gardestedt. Hembakningsrådet var en bransch-och lobbyorganisation som vill stimulera hembakning. Numera är Nordic Sugar (f d Sockerbolaget) huvudaktör i Hembakningsrådet.
Kanelbullehyllandet har blvit en framgång och mina barn i 20-års åldern tror säkert att denna firardag har djupare historiska rötter precis som våffel- och semmeltraditionen.
Kanelbullen som sådan har funnits mycket längre och i dag associeras den också internationellt ofta med Sverige och det svenska. Ikea säljer den t ex över hela världen. Svenska institutet talar om den parallellt med Janssons frestelse och gravlax. I Usa och England får den mycket uppmärksamhet. Jag åt min till en kopp kaffe i går. En del föredrar mjölk. Men kanel är hur som helst en magisk krydda.
Kanel har använts som läkemedel i över 4000 år för att värma kalla händer och fötter och motverka gaser i magen och diarréer. När den egyptiska drottningen Hatsepsut år 1485 f Kr sände ut sina skepp var det med order att hemföra kanel, myrra, elfenben, hundar och apor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *