Att berätta om misstag

Fråga:
När det kommer till Storytelling ska man tydligen alltid berätta om hur man var När man var som bäst. När man överträffade kundens förväntningar eller När man kände sig stolt. Kan man inte tala om misslyckanden och haverier också?

Svar:
Bra fråga. Visst är det starkt att berätta om framgångar och stolthet och kundnöjdhet. Men, som jag brukar säga, det är inte den som bara skryter och aldrig säger sig gör några misstag som man vill ha till vän. Det är ju outhärdligt med sådana människor.

Jag tycker absolut att man också kan berätta om tabbar och misstag. Om havererade affärer och vad det gjorde att det gick snett. Man kan berätta om missnöjda kunder / klienter / medarbetare som klagar och hur man lyssnar på dem och försöker hantera relationen. Man kan också berätta om vad man lärde sig av detta och om hur man ska undvika samma problem i fortsättningen. Precis som vi alla gör i våra liv (i bästa fall).

Jag läser om Jenny Rydhström, juristen som vann boxnings-SM några gånger för drygt 10 år sedan. I dag är hon företagare inom skönhet och rakprodukter med män som målgrupp. Hennes företag Gents är en riktig snabbväxare som steg för steg utvidgar sig från e-handel till att också ha fler fysiska butiker.

På Gents samlar Jenny Ryhdström och hennes medarbetare på misstag som de för in i en anteckningsbok. Berättelser om när det gick fel, helt enkelt.

– Det är för att vi med glädje och humor ska kunna se tillbaka på våra misstag och se att vi också löste dem. Saker behöver inte bli en katastrof även om man tror det i stunden. Allt löser sig, säger Jenny Rydhström till Dagens Industri.

Just så. Precis som i familjen och kamratskretsen. Man lär sig och går vidare och är precis som alla andra. En flock med fel och brister. Det bygger förtroende och trovärdighet.

Det är starkt med medarbetare, inte minst med ledare, som träder fram och säger: Jag hade fel. Jag lyssnade inte. Det var dumt. Så bygger man starka relationer som utvecklar verksamheter och affärer. Och befolkar sina varumärken med sanna trovärdiga berättelser från verkligheten.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *