Nyhetsbrev 75: Nya seminarier på gång

I dag har närmare 4.300 prenumeranter fått nyhetsbrev 75 från Storytellers. Du kan läsa det via via länken här under. Nyhetsbrevet som kommer ungefär en gång i månaden är kostnadsfritt. Jag reflekterar lite över vad som hänt på storytellingfronten sen sist och lite om vad som är på gång.
Om du också vill vara på prenumerationslistan så skriv det till matts@storytellers.se så sätter jag upp dig. Du kan självfallet när som helst lämna listan om du skulle tröttna.
Jag försöker hålla en personlig ton ungefär som om du vore en storytintresserad vän. Därför lägger jag aldrig in någon som inte bett om det.


Nyhetsbrev 75
Hej storytellervän. Det är dags för det sjuttiofemte nyhetsbrevet från storytellers. Du får det för att du har anmält dig och eller varit på något av mina seminarier. Jag som skriver heter Matts Heijbel och jag har hållit på med storytelling i och om organisationer i snart 15 års tid.
Längre ned berättar jag om några öppna seminarier som är på gång.
Men först.
I morgon åker jag till Polen för att i EU-sammanhang, det handlar om Östersjöregionen, bidra till att söka och skörda berättelser som visar meningen att hålla på med dessa regionala samarbeten där man jobbar över gränserna ytterst för att bygga fred och frihet.
Berättelserna är ett fantastiskt sätt att dela med sig av erfarenheter och lära av varandra och att ge politiker och väljare en möjlighet att förstå meningen med det hela. I just EU-sammanhnag är det annars vanligt med ett strikt rapporterande kommunikation ofta utan att verkliga människor finns beskrivna och riktiga händelser rapporterade. Det är härligt att få bidra till detta.
Jag vet att man nere i Europa har börjat förstå att vi är rätt bra på det här uppe i Sverige. Kommissionärer säger att hela EU måste bli mer berättande för att få det stöd och den legitimitet som projektet behöver.
Så är det. Från minsta småföretagare till de stora internationella projekten kan man söka och skörda kulturbärande berättelser.
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
När jag var i Malmö för en tid sedan besökte jag Malmöhus Slott. Nordens äldsta bevarade renässansslott. Där finns rätt mycket av det många kallar berättande. Om vilka som bodde här och vad de gjorde och när de gjorde det. Det är historia.
För mig som arbetar med berättande blinkar alltid en varningslampa när det blir allt igenom musealt. Vilka jobbar där i dag frågar jag? Vilken strategi har man nu i sitt bevarandetänkande? Hur resonerar man vid rekryteringar? Kort sagt hur är det med Malmöhus 2013?
Det är viktigt att ha kontakt med dået, nuet och framtiden. Även när det gäller ett medeltida slott. Detta tänker jag på också när jag är uppe i Hälsingland, som jag varit en hel del på sistone. Jag stöttar kulturentreprenörer att bli mer medvetna kring berättandet.
I Hälsingland har man fått ett världsarv i knät. Hälsingegårdarna har blivit världsarv. Dessa fantastiska ofta kringbyggda gårdar är verkligen spännande och unika. Jag ser till min glädje att många av dem som arbetar med detta ser det så att historien har inte stannat. Vad händer i dag? Vad kommer att hända i framtiden i och om Hälsingegårdarna? Det är en naturlig reflektion om man tänker storytelling och kulturarv.
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Jag har också träffat en del Ericssonanställda sen sist. Det var lite dramatiskt eftersom den workshop jag höll i Kista var bestämd sedan länge. Men innan jag kom hade hälften blivit varslade. Den historiska situationen var ny och annorlunda.
Vi resonerade då om vi skulle ställa in skördandet av Ericssonberättelser. Nu var ju situationen rätt mörk och stämningen dämpad. Vi kom fram till att berättandet trots varslen var viktigt. Kanske på sätt och vis ännu viktigare. Var kommer vi ifrån? Vad kan vi? Hur tänker vi? Vilka berättelser gör en uppsagd människa anställningsbar. Jag tror att det vi gjorde var bra trots att det var i en svår tid.
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Jag har varit djupt involverad i Sundbybergs Stads berättelser på senare tid. Sundbyberg har beslutat sig för att satsa på stark expansion. Befolkningen kommer att öka starkt de närmaste åren och därför behövs en bra employer branding kring den organisationen.
Min roll har varit att söka, skörda och filma berättelser om vad som är sundbybergsaktigt vad det gäller medarbetarna i kommunen. Tanken är att man ska sprida starka positiva emotionella associationer kring varumärket Sundbybergs Stad för att klara kommande rekryteringar till kommunen.
Jag var också med på ett HR-seminarium häromdagen på hos Annika Ahnlund som driver HR-bloggen. Det var fullsatt så det får bli ett nytt Employer Brandingseminarium den 15 april.
Annika Ahnlund arrangerar spännande seminarier. Den här gången var employer-branding-konsulten Linus Holmgren med och Anna Mindelöf från Univerum, tidigare Adidas.
Detta var några av mina punkter.
• Att göra företaget attraktivt genom att befolka varumärket med verkligheten.
• Storytelling som redskap för att synliggöra företagets kärnvärden och stärka kulturen.
• Hur bär man sig åt?
Vill du vara med den 15 april och vara säker att det finns plats så kan du mejla mig om detta på matts@storytellers.se så hamnar du på listan. Skriv HR-seminarium. Priset för en hel dag med tre föreläsare av vilka jag är en är 3.900 sek + moms.
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Jag har förresten varit inbjuden till SSU också i helgerna. När jag träffar människor från värderingsgrundade organisationer så har jag en favoritfråga: Vad var det som hände? Varför blev du ( i det här fallet ) SSUare?
De svar jag då får är början på den nya politiska berättelse som jag tror att socialdemokratin och de andra partierna så väl behöver. Politisk storytelling som inte fastnar i det förflutna utan utgår från nuet och framtiden. Där har politiken så mycket att lära.
Detta att snudda också vid den personliga berättelsen är något jag brukar ha med mig till olika ideella organisationer. Det kommer jag att göra i februari också när flera hundra ideella organisationer samlas till Ideell Arena i Stockholm.
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Jag kommer att ha ett öppet seminarium i våra lokaler på Södermalm i Stockholm också nu i februari. Det blir 5 februari 09.30 – 10.30 på Krukmakargatan 22. Fikat står framme från 09.00 och det finns möjlighet till eftersnack 10.30 – 11.00. Jag bjuder. Anmäl ditt intresse så återkommer jag med koder och annat. Skriv 5 februari i rubrikraden.
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Det var allt för den här gången. Jag som skriver arbetar med både nationella och internationella företag och organisationer. Privata, offentliga och ideella. Och som sagt i det internationella EU-sammanhangen. I februari ska jag ned till Bryssel. Då handlar det om berättelser apropå EU:s yttre gränser. Det blir spännande.
Vill du inte ha det här nyhetsbrevet i fortsättningen så behöver du bara vända det med ett Nej Tack! så tar jag bort dig.
Tack för denna gång
hälsar
Matts Heijbel
Stockholm / Grödinge 21 januari 2013

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *