Skördefest hos scouterna

En rungande workshop och skördefest fyllde i går det gamla slottet när jag ansvarade för en värderingsdag och organisationskulturdag på Scouterna Folkhögskola Kjesäter utanför Vingåker. Jag träffade ett hundratal människor som arbetar på olika håll inom scoutrörelsen. Scoutrörelsen finns över stora delen av världen. Man utvecklar unga människor till att bli aktiva, engagerade och ansvarstagande medborgare. I dag är scouterna cirka nittiotusen medlemmar bara i Sverige.
Scouterna som har en spretig, komplicerad och kanske föråldrad organisation i Sverige har nu…


siktet inställt på framtiden där scouterna, för att nå dit man vill, måste påverka berättelserna om det gemensamma i rörelsen.
Jag lade upp det så att de fick ett par timmars inspirationsföreläsning på förmiddagen. De fick höra hur andra gjort och hur man i olika företag och organisationer kommunicerar värderingar med hjälp av emotionella händelsebaserade berättelser.
Därefter fick de ett par timmar i grupper. Vid själva skördefesten samlade vi in ett 25-tal scoutberättelser från verkligheten. De flesta från dagens Sverige. En del från scouterna i andra länder och en del från arvet i den drygt 100-åriga scouttraditionen.
Med hjälp av skörden kan scouterna i Sverige nu gå vidare och bygga en repertoar som kan bidra till föra scouterna i Sverige in i framtiden och till att bygga bilden av varför man finns..
Det här var ett typiskt exempel där man börjar med berättelsen och sen formulerar strategiska berättelser för att gå vidare.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *