Storytelling & Fjärde Statsmakten

Internet ändrar ingen kultur. Det är vi människor som ändrar och bygger kultur. Internet kan däremot vara ett vapen, ett verktyg för distribution. Det är vad vi hör och vad vi säger som bäddar för den egentliga kraften. Det tänker jag på, inte minst i dag, när Barack Obama installeras i Washington. Han äger inte nätet och den sociala webben men han förstår vad det handlar om och levererar därför ett generationsbudskap som bl a via kanalval och arenor pekar på ett pågående paradigmskifte i kommunikationen. På…


senare tid, inte minst i samband med stormen kring Liza Marklund och Gömdaböckerna, har uttrycket Fjärde Statsmakten dykt upp allt mer.
Uttrycket anspelar, som det används på svenska språket, på idén att de så kallade Gammelmedierna (den Tredje Statsmakten i svenskt språkbruk) inte har kvar den självklara mediemakten och inte är de enda och självklara kanalerna. Deras makthavare, journalister och mediechefer, har inte längre sitt tidigare tilldelade tolkningsföreträde som de varit så vana vid när de agerat dörrvakter och portat dem de inte vill släppa in i tidningar och etermedia.
Sociala media träder fram.
Liza Marklund valde att tiga och hennes vänner i Tredje Statsmakten teg också lojalt med kompis Liza. Men då tog det ordentlig fart på bloggarna, på de digitala gatorna och torgen. Den Fjärde Statsmakten, bloggosfären, vägrade hålla tyst och trädde istället fram och presenterade sig med full kraft. Inte minst via den tsunami av tantröster och namninsamlingar som till slut tvingade ut mediaeliten på balkongen vid torget.
Det är en fascinerande tid där också Obama mobiliserar sina anhängare via nya mediastrukturerna.
För företag och organisationer har denna kommunikationsföränding och nya maktbas förstås också betydelse och är värt en eftertanke. Det är nog bara att inse att rösterna i Webb 2.0 eller den Sociala webben är kraftfulla. Försöker man förminska den kollektiva rösten eller låtsas som den inte finns så kan en enkel bris utvecklas till full storm.
Det skulle nog Liza Marklund ha tänkt på innan. Den uppblåsta maktens arrogans slog tillbaka mot henne hårt. Fjärde Statsmakten vann första ronden, om inte på knock out så i alla fall på poäng.
Vill du påverka samtalet så delta. Fråga. Lyssna. Tala. Leverera.
Den köpta, eller karriärmässigt erövrade, monologen i gammelmedia är inte längre självklart ohotad. Förr kanske folket fyllde gator och torg med protesterande folkmassor när maktens arrogans gick för långt. Nu är det snarare bloggosfärens gator och torg som fylls och som dessutom har den speciella förmågan att via länkar föröka sig genom delning.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *