VB = Verkställande Berättare!

De mest framgångsrika ledarna är goda berättare. De kan, tack vare sin läggning, initiera förändringstänkande och perspektiv med hjälp av berättelser från verkligheten.

Jag har träffat många sådana. Och coachat ledare som vill komma i kontakt med sina känslor för att kunna ”bjuda på sig själva”. Alltså utöver alla nyckeltal och kvartalsrapporter som förstås också behövs.

VD:ar lyder under aktiebolagslagen men kan använda berättelsen för att stimulera och entusiasmera långt bortom lagen i sin roll som lagledare.

2.jpg

Berättelser triggar laget, får styrelsen att förstå, lockar investorer och medarbetare. Storytelling ger liv åt den formella utbildning som många VD:ar har från handelshögskolor och universitet.

Universitet förresten?

Många av de främsta berättarna i och om organisationer, som till exempel Kamprad och Richard Branson, båda två dyslektiker enligt media, har förstås slitit men dessutom berättat sig fram till succén genom att göra det omöjliga möjligt.

Att rekrytera Verkställande berättare är därför viktigt. De ska ha kontakt med sina känslor och kunna återge en bärande story.

Jag vill se fler Verkställande Berättare än Verkställande Direktörer.

Det går att träna upp hämmade och formella ledare. Människan är innerst ett berättande djur.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *