Nyhetsbrev 88: Bli min gäst och lite Sjöfartsverk

Nyhetsbrev 88:

Hej Storytellervän

Detta är det åttioåttonde nyhetsbrevet från Storytellers. Här reflekterar jag över ämnet Corporate Storytelling eller Storytelling in and about organizations som jag sysslat med i femton års tid. Man kan också säga Storytelling om varor och tjänster. Eller Storyselling och Storybuilding.

Jag har arbetat med flera hundra organisationer, privata, offentliga ideella av olika slag. De första fem åren var jag tämligen ensam på arenan men nu finns det många som erbjuder storytelling på olika sätt. Jag har därför talat allt mer om Heijbelmodellen som är det perspektiv jag hävdat hela tiden. Det bottnar på sätt och vis i den socialantropologi som jag har i den ena av mina akademiska examina.

Berättelser finns. De speglar värderingar och berättar varifrån vi kommer, var vi befinner oss och vart vi är på väg. Den sanna berättelsen om den aktuella människan och organisationen är en fråga om hur vi lever vår kulturen och därmed våra värderingar. Det handlar alltså om kulturkapitalet som bär alla mänskliga samanhang och som pekar på framtid.

Om man ser detta som ett verktyg så kan man fråga sig varför vi ska intressera oss för att söka och kanske bygga berättelser som befolkar våra varumärken. Ibland är det sälj, ibland marknadsföring, ibland rekrytering, ibland ledarskap, ibland kunskapsöverföring och ibland stärkande av en psykosocial arbetsmiljö. Det är där den strategiska diskussionen kommer in.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Den senaste tiden har jag bland annat arbetat med Chalmers, Sjöfartsverket, den kristna insamlings- och biståndsorganisationen Diakonia, Tillväxtverket, HR-bloggen och Sjöstadsskolan i Hammarby Sjöstad. Hela tiden på jakt efter de berättelser som de olika flockarna eller triberna behöver för att bli framgångsrika.

Jag hörde en fantastisk berättelse från Sjöfartsverket. För en tid sedan fångade den flocken upp en nödsignal när de som vanligt lyssnade av meddelanden från sjöfarten. Först kunde de inte lokalisera den båt som sände signalen men senare visade det sig att signalen faktiskt märkligt nog kom från Karibiska övärlden. Alltså från andra sidan jordklotet men signalsystemet var tydligen inställt på att kommunicera med just Sverige.

Sjöfartsverksfolket kontaktade omgående sina kollegor i den lokala Coast Guarden i Karibien och de drog genast igång en insats som ledde till att man hittade en sjunkande svensk segelbåt. De två ombord just hade dragit på sig säkerhetsdräkter och klivit i en uppblåsbar räddningsbåt och fick hjälp av ett handelsfartyg i närheten. Tack för det Sjöfartsverket. Ni räddade sannolikt deras liv. När Sjöfartsverket berättade om detta på sin Facebooksida delades berättelsen 9000 gånger på bara något dygn. Snacket går alltså.

Storytelling och sociala media passar mycket bra ihop. Facebook är ju faktiskt, som jag brukar säga, ”samma jävla lägereldar” som människan alltid har samlats kring. En miljard eldar där ute där man berättar och lyssnar. Gillar och delar.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

När jag besökte Sjöstadsskolan i Hammarby Sjöstad så handlar det förstås om berättelser som har med elever, lärare, föräldrar och andra intressenter att göra. För dagens skolor baserade på skolpeng så är varje elev ekonomiskt värdefull och berättelser som tilltalar intressenterna är marknadsföring. En framgångsrik skola informerar och rapporterar inte enbart. Den berättar och försöker beröra också emotionellt. Bästa storyn vinner nämligen.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Den 28 mars har jag åter en av mina återkommande frukostföreläsningar i Stockholm. Jag bjuder på lite frukt och kaffe eller te. Vatten förstås. Stockholm har ju vatten i världsklass. Det börjar med mingel klockan 08.30. Sen talar jag mellan 09.00 – 10.00 och vill någon prata vidare en stund efter så finns jag kvar. Detta är kostnadsfritt. Vill du bli min gäst så mejlar du matts@storytellers.se och skriver 28 mars i rubrikraden. Beskriv med några rader vem du är och varför du vill komma. Då svarar jag med ett mejl med portkod och annat. Vi håller till på Krukmakargatan 22 på Södermalm.

I morgon, den 19 mars är det förresten poesikväll på Gröndals bibliotek i Stockholm. Det börjar klockan 19. Vid 19.30 börjar olika personer läsa eller sjunga och jag tänkte överraska med en Corporate Story mitt bland poesiutbudet. 20.30 är det hela över.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Det var allt för denna gång. Jag som skriver detta och alla de andra breven, hittills 87 stycken, heter Matts Heijbel. Du får det för att du bett om det. Om du inte vill ha det längre så kan du vända det med ett Nej tack så tar jag bort dig ur sändlistan.

Tack för den här gången

Hälsar

Matts Heijbel

Stockholm / Grödinge 18 mars 2014

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *