Nyhetsbrev 85: ”Han som fick en örfil” plus Podcast 4

Hej Storytellervän

Det är dags för det åttiofemte nyhetsbrevet från Storytellers. Här reflekterar jag, Matts Heijbel, lite över de Storytellingtankar som jag haft sen sist. Du får brevet för att du bett om det, direkt till mig eller via webbplatsen eller för att du varit på mina seminarier eller för att vi jobbat tillsammans. I slutet av brevet bjuder jag in dig till 2014-års första frukostseminarium i Stockholm. Då får du gärna komma som min gäst den 17 januari.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Sen sist har jag, bland annat, arbetat med Centerns ungdomsförbund inom politiken. Svenska Kyrkan och Ekumeniska Centret i Stockholm / Bromma inom religionen. Folksam inom försäkringsbranschen. Karlstad inom kommunal omsorg. Tillväxtverket, Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap, MSB och Sjöfartsverket inom myndighetssfären och Valdemarsviks Sparbank inom finans.

Jag har också publicerat min fjärde Podcast. Den handlar om landstingsberättelser och finns på Storytellers.se där du kan lyssna på den.

Berättelser finns och behövs inom alla dessa världar och i alla mänskliga sammanhang. Organisation är människor och utan berättelser finns ingenting mänskligt. Det är vad Storytelling i och om organisationer, varor och tjänster handlar om. Vid sälj, ledarskap, rekrytering och marknadsföring vinner bästa berättelsen.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

För en tid sen träffade Centerungdomarna, CUF. De var över 100 stycken från hela landet och håller nu på att förbereda sig för valet 2014. En fråga jag brukar ställa till människor i värderingsstyrda organisationer är varför de är där? Vad var det som hände? Tanken är att den personliga berättelsen kan befolka det övergripande varumärket.

Centerungdomarna talar mycket om individens rätt och den enskilda medborgarens rätt att få bestämma över sitt liv. Det leder till tanken att nationsgränser är konstruktioner och att människan förstås själv ska få bestämma var hon vill bo på planeten och med vem eller vilka han eller hon vill gifta sig. I media beskrivet som fri invandring och ja till månggifte.

Det här svaret fick jag då av en ung centerkille när jag ställde frågan: Vad var det som hände? Varför är du här?

Hans mormor hade kommit som flykting från Tyskland i samband med andra världskriget. I tonåren började pojken steg för steg att bli nationalist. Han och hans kompisar gillade idén med Sverige, svenska värderingar och det genuint svenska. Invandring var ett hot mot detta, tyckte de.

När han entusiastiskt berättade detta för sin mormor så såg han för första gången i sitt liv mormor gråta:

– Förstår du inte, sa mormor, med tårarna rinnande ned för kinderna. Vi kom invandrande till Sverige, tack vare det finns du till. Hur kan du vara emot ditt eget öde? Tänk om gränsen varit stängd för oss.
Sen gav hon honom en mormoderlig örfil.

Killen funderade över vad som hänt. Han förstod att han kanske var på fel spår men han ville ändå fortfarande engagera sig politiskt och han undersökte därför de olika ungdomsförbunden.
Han tilltalades då av CUF som markerade individens rätt och därmed också den fria synen på invandring. Han bestämde sig för att gå med i flocken av centerungdomar.

När han senare berättade för mormor att han gått med i Centerns ungdomsförbund så var det andra gången i hans liv som han såg sin mormor gråta. Men denna gång kramade hon sitt barnbarn medan tårarna rann ned för hennes kinder.
Mormor tackade honom för att han insett något viktigt.

Så kan en CUF-story låta när en enskild medlem berättar om sin väg och ger den till sin organisation som ett exempel på CUFs värderingar.
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Utan berättelser finns man inte. Kulturer och organisationer som slutar ta vara på sina berättelser och sitt berättarkapital går steg för steg under. Så har det varit i alla tider och så är det än i dag när människans byar ofta ersatts av tillhörigheten till företag och organisationer som har uppdraget att uträtta något.
Berättelserna visar varför vi håller på. Meningen med att vi håller på. Vart vi är på väg och vilka värderingar vi vilar oss emot. Corporate Storytelling är ett sätt att hantera detta kulturkapital och sätta det i arbete för att gå in i framtiden och vara framgångsrika.
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Efter Nobelfestligheterna kan det vara kul att konstatera att Nobelmuseet i Karlskoga fått pris av Visit Värmland för att de med ”Storytelling som grund” lyckats hålla berättelsen om Alfred Nobel och hans koppling till Karlskoga levande. Skådespelaren Peter Sundh gestaltar Nobel på ett spännande sätt. På Storytellers.se finns en länk till en intervju med Nobel i Sundhs tappning.
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Den 17 januari 2014 har jag nästa frukost i mina lokaler i Stockholm. Det är på Krukmakargatan 22. Det börjar med lite mingel 08.30 och fortsätter med att jag berättar mellan 09.00 – 10.00. Sen finns det utrymme för frågor och diskussion för den som vill. Jag bjuder på kaffe, te och frukt. Vill du komma så mejla mig till matts@storytellers.se och sätt rubriken 17 januari. Skriv några rader om vem du är och varför du är intresserad av ämnet. Seminariet är kostnadsfritt. Jag bjuder alltså.
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Det var allt för den här gången. Vill du inte ha brevet längre så vänd det med ett Nej tack så tar jag bort dig ur sändlistan.
Hälsningar
Matts Heijbel
Stockholm / Grödinge
19 december 2013

%d bloggare gillar detta: