Nyhetsbrev 83

Du som min gäst plus Podcast 2
Nyhetsbrev 83
Hej Storytellervän

Det här nyhetsbrevet finns som vanligt också på http://www.storytellers.se där du kan se det i datorn eller mobilanpassat. Längst ned i brevet bjuder jag nu in dig som min personliga gäst i Stockholm eller Göteborg. Jag erbjuder mig också att mot en mindre ersättning komma till just ditt företag eller din organisation för att hålla en kort inspirationsföreläsning fyllt av många härliga och spännande exempel.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Det här nyhetsbrevet är det åttiotredje från Storytellers. Det allra första nyhetsbrevet som hade rubriken: Ålderns betydelse, kom för över 10 år sedan. Det handlade om ett anrikt mäklarföretag som noga betonade organisationens ålder i sin företagskulturella framtoning. Alla de andra publicerade 82 nyhetsbreven finns på storytellers.se i arkivet Nyhetsbrev.

Några av er som läser nyhetsbrevet fanns med redan då i början av 2000-talet. Det är fascinerande att tänka tillbaka och minnas hur det var. Många människor i kommunikationsbranschen gjorde vad de kunde för att säga att detta kunde de redan och allt hade de fattat för länge sedan. Det var rätt patetiskt ibland, faktiskt. Innan de förstod.

Storytellingtankarna har nu förändrat kommunikationsklimatet. Det är helt klart.

I dag är begreppet och tankegångarna etablerade efter mängder av uppsatser och avhandlingar och många förstår dimensionen men det finns förstås olika sätt att förstå och tolka det hela.

Jag ansluter mig till det som internationellt kallas Corporate Storytelling eller Storytelling in and about organizations. Vi skördar Business Narratives. Det innebär bland annat att det är viktigare VAD man berättar än HUR. Det handlar om organisationer och deras uppdrag. Berättelserna har strategiska uppdrag för framgång och bekräftar meningen med att finnas till.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Idag träffade jag och hade workshop och skördefest hos det som förr kallades en Kommunala Musikskolan. Nu är man organiserade i Smok, Sveriges Musik- och Kulturskoleråd. För mig är detta Kulturskolefolket. De arbetar med musik, bild, dans med våra ungdomar.

En musiklärare berättade om när han fick kontakt med en tyst liten flicka på lågstadiet som inte hade sagt något i skolan på en hel termin. Hon ville nu lära sig att spela klarinett, hade hon sagt i en blankett. Hennes vänner och även lärare undrade hur detta skulle gå. Hon som är så tyst och inbunden.

Läraren och flickan träffades runt klarinetten någon timma i veckan. Efter en tid började hon tala och när hon var 16 spelade hon Mozarts klarinettkonsert inför publik. Tack Kulturskolan!

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Åren går och det finns fortfarande företag och organisationer som inte har kommit på att de måste berätta för att bli synliga. Därför fortsätter jag mitt missionerande och mina uppdrag att söka, finna och skörda åt företag och organisationer. Ibland får jag frågan om inte det hela blir ett meningslöst nollsummespel om alla till slut berättar. Mitt svar är att: Nej om man inte berättar finns man helt enkelt inte. Alla måste förhålla sig till sin berättelse.

Tredje omarbetade upplagan av min bok Storytelling befolkar varumärket där detta utvecklas kommer därför snart och översättningen till engelska pågår just nu.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Det senaste distributionsformatet från Storytellers är annars Podcasten som häromdagen kom ut i sin andra sändning. Jag talar i cirka 15 minuter apropå Corporate Storytelling. Den finns länkad från Soundcloud till bloggen och du kan också klicka dig fram till det senaste programmet i slutet av detta nyhetsbrev. Där, i slutet av nyhetsbrevet, finns också en länk till en kul 31 sekunders reklamfilm som en av mina uppdragsgivare Svenska Kyrkan i Örebro har gjort som en del av samarbetet med SHL-laget Örebro Hockey.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Jag har också haft en del diskussioner med Läkare utan gränser på senare tid. Médecins sans frontières bildades efter det så kallade Biafrakriget i Nigeria. Läkare, och sjuksköterskor, ledda av den franske läkaren och politikern Bernard Kouchner, ville arbeta för att alla människor i nöd ska få stöd och hjälp oavsett sin religion eller ideologi och oavsett om orsakerna är krig eller naturkatastrofer.

Organisationen vilar tungt på privata donationer och bidrag och min roll är nu att fundera över vad storytelling kan innebära för denna insamlingsorganisation och hur berättelser skulle kunna stimulera ambassadörskap och därmed ge mer pengar till verksamheten.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Det är rätt typiskt för vår tid att insamlingsorganisationer och olika ideella organisationer börjar reflektera över sitt berättande. Hur ska de bli synliga och hur ska de komplettera sin projektorienterade rapportkultur med emotionell befolkad storytelling från verkligheten.

Berättelsen är på modet.

Nu närmar vi oss också valtider och partierna talar alla om berättelsen. Vilken är berättelsen? Vilken berättelse kan de vila i för att locka till sig väljarnas röster. Det ska bli intressant att se hur de hanterar detta. Jag tror tyvärr att de inte riktigt har klart för sig vad de menar med det gång på gång upprepade begreppet: Berättelsen. Men vi får se.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Vill du att jag kommer och håller en inspirationsföreläsning i ditt företag eller din organisation så kommer jag nu inom 08-området för 5000 sek + moms. Det kan vara vid frukost, lunch, glögg, fest eller middag. Jag erbjuder detta året ut. Jag får så många sådana här frågor så jag provar detta erbjudande. Det är kul och underhållande och fungerar i sociala sammanhang, jag visar filmer med emotionella berättelser och är helt powerpoint-fri. Mejla mig om du vill detta på matts@storytellers.se så återkommer jag.

Vill du vara min gäst på ett frukostseminarium i Stockholm den 24e oktober på Södermalm i Stockholm så mejla rubriken 24 oktober till matts@storytellers.se så återkommer jag med koder och andra detaljer. Jag bjuder.

Vill du vara min gäst på ett frukostseminarium i Göteborg hos Plyhm på World Trade Center nära Avenyn den 6e november så mejla rubriken 6 november till matts@storytellers.se så återkommer jag med koder och andra detaljer. Det kostar ingenting: Plyhm bjuder.

Vill du lyssna på den senaste podcasten så gå till https://storytellers.se/2013/10/10/podcast-nummer-2/

Vill du se filmen som Svenska Kyrkan visar vid hockeymatcherna i Örebro så gå till https://storytellers.se/2013/10/09/kyrkan-pa-hockeyarenan/

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Detta var allt för denna gång. Du får nyhetsbrevet för att du bett om det. Jag som skriver det och står för det heter Matts Heijbel. Vill du inte ha det längre så kan du vända det med ett Nej tack! Så tar jag bort dig från listan.

Hälsningar

Matts Heijbel

Stockholm / Grödinge 11 oktober 2013

%d bloggare gillar detta: