Barbie, 54, nu femtio år i Sverige

Jag är född den 9 mars. Jag har alltid, sen jag var barn, tyckt det var kul att veta om andra som är födda samma datum. Och de finns. Gagarin, den första människan i rymden. Lill-Babs, Mona Sahlin, Thore Skogman och Barbie. Hon har också ett födelsedatum och det är den 9e mars.

När hon bröt förlovningen med Ken efter mer än 43 år var det nyhet i Fox News, Bloomberg Businessweek och New York Times. För några år sen blev de ihop igen.

Hon sägs vara född 9 mars 1959 och skapades av Ruth Handler som lagt märke till de rollspel som barnen byggde kring klippdockor i olika åldrar som de klädde och spelade upp scener med. Leksakshandlare var skeptiska men hon gav sig inte. Visst kunde barnen leka med en figur som verkade vara i tonåren. Och redan första året såldes 300.000 Barbiedockor.

Till Sverige kom hon 1963.

Det har varit mycket snack om hennes kropp som enligt uppgift bara en av 100.000 kvinnor har och hon är en hoppjerka på arbetsmarknaden. Över 130 jobb har hon haft.

Jag läste om en del av detta i Expressens artikel ”Barbiedockan firar 50 år på svensk mark”, av Andreas Utterström, den 5e juli i år.

Hon ansluter sig till en storytellertradition där adderade värden, utöver själva plastdockan, får henne att närma sig vår verklighet trots att hon är bara en docka – eller? Hur som helst alla kulturer i alla tider har varianter på detta.

%d bloggare gillar detta: