Krönikan i LT, Länstidningen i Södertälje

Jag har varit som Storyteller / Storylistener i många kommuner från Malmö och Simrishamn i söder till Skellefteå i norr för att försöka stimulera dem att berätta sig in i framtiden. För några år sedan var jag i Södertälje, en stad som ligger 15 minuters bilfärd från mitt hem. Den gången var det alltså nästan hemma. Jag gillar Södertälje. Jag tycker det är en spännande stad med en spännande befolkning där många är assyrsyrianer. Där fotbollslagen heter Assyriska och Syrianska och där gatubilden blandar traditionellt nordiskt / skandinaviskt med många, cirka 20.000, vackra människor med assyrisk – syriansk bakgrund.
En av dessa assyrisk / syrianska svenskar är human- och samhällsvetaren och författaren Kima George. Hon jobbade på kommunen när jag var där och det verkar i en av hennes krönikor i Länstidningen Södertälje att mitt storytellingsnack betytt något för henne. Så här skrev hon för någon vecka sedan i tidningen:


” En ny värld öppnades för mig ”
” Jag, en medelålders, mörkhårig kvinna stod ansikte mot ansikte med en äldre man med skandinaviskt utseende för första gången.
Matts Heijbel, mr Storyteller, presenterade han sig som och min hjärna gick snabbt igång för att placera honom i ett fack. Han sa att han hade googlat lite om Södertälje och sett att man kallade sig för Invandrarstaden nr 1.
Först trodde jag att jag hört fel men så upprepade han det han sagt för att i nästa andetag ursäkta sig med att säga att han såklart menade, den Internationella staden. Södertälje – den internationella staden var ambitionen men bilden av Södertälje i verkligheten var precis som i felsägningen, Södertälje – invandrarstaden nr 1.
En bild som vi som bor och verkar här inte helt kan känna igen oss i men samtidigt känner vi oss rätt så maktlösa att förändra den.
Det var delvis därför som han, Matts, var här i Södertälje för att lära oss något som så fint kallas ”Storytelling”.
Från den dagen förändrades mitt liv, för jag lärde mig att bemästra en av världens äldsta konster, berättelsens konst. Jag gjorde det tidigare också, dvs berättade om olika händelser som jag varit med om eller hört.
Jag gjorde det på facebook genom att välja ut händelser som jag skrev om i min status. Skillnaden nu, är att jag blev mer medveten om hur jag kunde påverka min omgivning bara genom valet av mina berättelser.
Det var som om en ny värld öppnades upp för mig. Det var där och då som jag förstod jag att jag inte längre kunde skylla ifrån mig. Jag kunde inte längre säga att det var Mediebilden som gjorde att Södertälje såg ut som den gjorde, inte heller kunde jag skylla ifrån mig mitt samhällsansvar med ursäkten att jag inte hade mandat eller ägde frågan.
Det var i samma ögonblick som jag insåg berättelsens makt och att vi alla som bor och verkar här i Södertälje har ett val, antingen att bekräfta det negativa eller fokusera på det positiva. Varje dag, varje minut händer det fantastiska saker och mitt tips är att börja med sig själv.
Själv har jag hållit på med detta sedan dess och jag kan avslöja att det fungerar. Låt oss ge varandra en andra chans så kommer ni att se att världen och Södertälje blir ljusare trots att vi går en mörkare årstid till mötes.”
Läs här om en berättelse från Södertälje som jag själv, Matts Heijbel, skrev för något år sedan här på storytellers.
” Jag har jobbat en del med Södertäljes berättelser tillsammans med kommunala kommunikatörer. Det är inte alltid lätt för en kommun att nå igenom med kreativa berättelser. Ofta tar problematiserande media och olika särintressen över och bilden av Södertälje är ofta laddad med bilder av kriminalitet och besvär.
Då känns det bra att höra om Bertil. Polisen som nyligen gick bort men som följt hela Södertäljes väg från 60-talet till det man nu vill kalla Sveriges Internationella huvudstad.
Bertil var uppskattad av alla grupper i Södertälje. Han var känd som en god och positiv polis och fick respekt för det. Så mycket respekt att 2.000 personer höll en tyst minut innan Syrianska FC skulle spela allsvensk match på arenan i Södertälje. Alla stod tysta och visade sin respekt för Bertil.
Det hölls också en mässa kring Bertil med 700 personer samlade i syrisk ortodoxa kyrkans lokaler. Det är en spännande motbild när det andra tenderar att ta över.”

%d bloggare gillar detta: