Hylteberättelser

I går var jag inbjuden till ett ledarseminarium för cheferna i Hyltebruk. Det var den lilla landsbygdskommunen Hylte på gränsen mellan Småland och Halland som hade samlat ett 50-tal chefer och temat var just storytelling som kommunikationsverktyg för kommuner. Hylte kommun ligger utmed Nissastigen i ett hav med granskog späckad med småsjöar sjön Bolmen och med några mindre orter som dyker upp här och var i någon glänta i skogen. Hylte delar med sig av sitt Bolmenvatten i en tunnel till Skåne där bland annat Lund får vatten. Det här är vid sidan av Stora Enso en del entreprenörsbältet och kommunen är den åttonde mest företagarvänliga i Sverige.
Men nu handlade det om kommunstories…


…det vill säga berättelser som visar vad den kommunala organisation kan och vill och gör för att serva medborgarna och företagen på bästa sätt. Berättelser om händelser.
Som när bussen åker runt i kommunen och plockar upp åldringar och kör dem till dans i kommunens regi. Senast för bara några dagar sedan hämtade kommunens bussar 80 pensionärer till dans.
Sen sitter några kommunanställda diskret i köket medan de gamla leker loss på dansgolvet. För många av de gamla har det gått åratal sen sist. Flammande varma och rödkindade kramade de gamla kommunens personal och talade uppskattande om att de tyckte det var bra att kommunfolket höll sig undan i köket.
En dam sa att hon kände sig 30 år yngre.
Detta ingår som en del av kommunens friskvårdsarbete.
Jag gav under ledardagen exempel från en del av de cirka femton kommuner jag hjälpt tidigare med storytelling. Det finns så mycket gott att berätta om kommuners människonära verksamheter. Jag visade min metod att skörda dessa berättelser och sätta dem i arbete.
De negativa berättelserna om missförhållande täcks ju som regel upp redan av lokala media. Men även en kommun har rätt att stajla sig med lite bra stories.