Landsbygden ska leva

I går var jag med hela dagen på Landsbygdsgalans andra dag, på det Dialogforum som då hölls under Carin Hjulströms ledning på Münchenbryggeriet i Stockholm.
Kvällen innan hade de firat själva galan i Blå hallen i Stockholms stadshus, då närmare 400 landsbygdsutvecklare, företagare, politiker och makthavare från hela landet firade. Man vill alltså stödja och berätta om och belöna olika framgångskoncept för en levande landsbygd.
På Dialogforum…


…höll jag först en storytellingföreläsning inför alla samlade landsbygdsutvecklare som jag följde upp med en rad storyseminarier i mindre grupper där vi diskuterade storytellingverktygets möjlighet att stötta arbetet för en levande landsbygd.
Det finns mängder av spännande händelser drivna av fräscha entreprenörer på den svenska landsbygden. För att marknadsföra möjligheterna till stöd och för att berätta om allt som sker kan det ibland vara en bra metod att tala om verkliga händelser och verkliga människor så att inte regelverk och strukturer tar över vid de viktiga mötena som finns mellan människor i den här världen.
För den som inte är insatt är det svårt att hålla isär Leaderprojekt, Jordbruksverkets roll, Länsstyrelsernas uppgift, EU-inblandningen, departements roll och politiken.
Storytelling är då en del av svaret för att få igång kommunikationen utanför den inre kretsen med hjälp av emotionella bilder av verkligheten. Detta innan de politiska och ekonomiska resonemangen tar vid.