Gerillamarknadsföring anno 1922

Axel Karlson var en mångsysslande skomakare och revolutionär som också blev miljonär i Amerika och sedemera utfattig i samband med depressionen, allt via sitt Karlsons Klister. Klistret var det första syntetiska klistret och det baserades på filmrester från Svensk filmindustri, SF. Axel Karlson, som lär ha jobbat som biografmaskinist, smälte ned filmresterna med aceton och fick fram sitt universalklister.
Karlsons Klister gjorde en reklamkupp 1922 som mycket väl platsar under rubriken gerillamarknadsföring. Man tog den kända åsnan med reklamskyltar på och lyckades få åsnan att under kuppartade former gå framför, och jag tror mitt ibland, vaktparaden just när SF filmade. Denna klisterkupp, som alltså blev filmad, visades sedan massor av gånger på biograferna.
Så lanserades Karlsons klister och just den SF-filmen har kallats Sveriges första reklamfilm. Så gerillamarknadsföring har nog funnits sen många år.