I förskolan

Jag har haft mycket med förskolan att göra som skördeman i storytellingvärlden. Det finns förstås en uppsjö av berättelser i alla de människomöten som förskolan ständigt erbjuder. Jag hörde just om en förskola i Bagarmossen i södra Stockholm där föräldrar har väldigt olika bakgrund. Föräldrarna berättar för lärarna om lekar, händelser och annat intressant från barndomen och lämnar lite bilder från sin uppväxt. Sedan gör lärarna en presentation tillsammans med barnet för resten av barngruppen och berättar om föräldrarnas uppväxt och barndom. Dessa berättelser har kommit att betyda mycket för barnens identitet och det har dessutom närmat föräldrar och personal till varandra.
Ett annat exempel kommer från Hammarby Sjöstad och handlar om att personalen levererar veckans anekdotiska berättelse till föräldrarna, något som blivit så uppskattat att det nu sprider sig också till andra förskolor. Så enkelt kan det vara. Förskollärarna i Hammarby Sjöstad fick idén efter att ha varit på en mina workshops. Berätta, säger jag. Det föder en stark energi och social gemenskap. Berättelserna finns redan där och väntar på att bli skördade. Tänk helt enkelt på att fokusera och sen beskriva en specifik händelse och låt lyssnaren / läsaren förstå resten själv.

%d bloggare gillar detta: