Bubblar det upp skit?

Fråga:
Du säger att man ska skörda berättelser. Hur vet man då att det inte kommer upp en massa gammal skit som vi försöker lämna bakom oss?
Svar:
Det som finns det finns och ibland kanske man måste hantera en massa gammal skit, som du säger, men kom ihåg att…


…du som processledare väljer berättelser och ni kan självfallet diskutera det som kommer upp.
I regel utgår man från organisationens värdegrund och har kanske kärnvärden uttryckta i ett antal ord som man vill att organisationen ska leva efter. Dessa ord kan man se som galgar som behöver kläs i exempel.
Om man då påstår att man är professionell och tillitsfull så får man förstås leta efter berättelser som bekräftar det påståendet. Då finns inte utrymme för förminskande och försvagande berättelser, en massa gammal skit.
Jag har aldrig varit med om att skitsnacket tar över en skördefest. Tvärtom, normala människor vill förstås se meningen och värdet i tillvaron. Kommer då någon och försöker försvaga gruppen så blir han eller hon snabbt nedröstad av de andra.
Det är ingen fara med andra ord. Var inte rädd för berättelserna och finns det mycket skitsnack i organisationen så är det än viktigare att söka stärkande berättelser som motkraft.
Det hindrar förstås inte att man kan tala om misstag och felbeslut från förr. Ibland är det viktigt att vårda berättelserna om organisationens misstag så att man inte gör om dem igen när de fallit i glömska. Berättelser om misstag och felbeslut kan därmed faktiskt vara bland de viktigaste berättelserna i en storyrepertoar.

%d bloggare gillar detta: