I Botkyrka äter älgen ananas

Jag arbetar för närvarande med berättelser från Botkyrka. Den här om älgen som äter ananas har jag hört i lite olika varianter. Sann lär den vara:


Botkyrka ligger mitt i skogen bland sjöar och havsvikar 2-3 mil söder om Stockholm. I norr finns stora bostadsområden i det så kallade miljonprogrammet, också det i skogen vid Mälaren. I mitten ligger Tumba och i söder ligger Grödinge som är ren landsbygd. Men allt är alltså Botkyrka.
En person i hemtjänsten som skulle besöka en gammal man som hon ofta träffade kom en dag till hans stuga som låg med utsikt över naturen. Han öppnade inte när hon knackade så hon kände på dörrhandtaget och dörren gick upp.
Där satt han stilla på stolen med ansiktet vänt mot fönstret. Hon befarade det värsta. Va han sjuk eller rent av… hon gick fram och rörde vid hans axel:
– Folke, hur är det?
– Hej, sa han och hoppade till. Du anar inte vad jag sett!
Han berättade att han satt där och tittade och då kom en älg med en ananas i munnen.
– En ananas?
Ja. Älgen kom förbi utanför fönstret och munnen greppade över en ananas.
Ananas är en frukt, ursprungligen från Brasilien, som används i efterrätter, fruktsallader och ibland i pizzor. Men den växer förstås aldrig i Sverige. Och framförallt inte i skogen i Botkyrka.
Nu visade det sig att ledaren för jaktlaget i just denna del av Botkyrka var en svensk med invandrarbakgrund som hade många kontakter i restaurangbranschen. Han hade frågat jaktlaget om det var okej att han la ut lite av exempelvis ananasen som blivit över till viltet.
Det tyckte man att det var.
Älgen hade alltså sen hittat ananasen i skogen, tagit den mellan sina känsliga läppar och sprungit väg förbi Folkes stuga.
Så går till i Botkyrka där mycket är långt ifrån lagom. Förmodligen skulle man inte kunna se en älg med ananas i munnen någon annan stans.
Berättelsen visar också att Botkyrka ligger i skogen och att där finns vilt och att jaktlagen inte bara består av svenskar födda i Sverige. Det finns dessutom folk som bor i stugor i Botkyrka.

%d bloggare gillar detta: