Havskatt från Vinga

Häromdagen åt jag ångkokt havskatt på en västsvensk restaurant. Det var utsökt gott och jag frågade personalen om de visste något om katten. Men det gjorde de inte. Tänk om de hade kunnat säga något i stil med…


….den här havskatten drogs upp utanför Vinga av en fiskare som heter Helander. Vi köpte den i Feskekörka och den var på cirka 5 kilo. De största som fångats i Svenska vatten väger det dubbla och kan vara över en meter långa.
Havskatten har ett kattliknande huvud och mycket kraftiga tänder. Det finns fiskare som säger att man inte behöver kroka den när man ska dra den över relingen, man kan vända skaftet mot katten så hugger den och biter sig fast.
Den kallas också sjövarg, havulv och havdjävul.
Den var så god så god, men med storyn hade den blivit ännu mer spännande och jag hade kunnat bli ambassadör både för katten och restauranten. Storyn höjer värdet och kan bli en mycket speciell krydda i matlagningen.

%d bloggare gillar detta: