Clas Ohlson chockad?

Jag läste igår i Aftonbladet</ att aktieägarna i Clas Ohlson rasar mot chefernas nya bonusprogram. Ett nytt dalauppror är på gång. Bakgrunden är den att…


…höga chefer ska skaffa sig bonusprogram och detta kommer, enligt Aftonbladets uppgifter, att beslutas i dag i World Trade Center i Stockholm, av alla platser med starka symbolvärden.
Normalt hålls annars alla bolagsstämmor i distributionscentralen i Insjön utanför Leksand där Clas Ohlson hör hemma.
Vid ordinarie bolagsstämma brukar normalt alla aktieägare få kallelse i brevlådan tillsammans med årsredovisningen. Den här gången har företaget bara annonserat i viss affärspress. Clas Ohlson har många lokala små aktieägare.
På väg mot roffarbolag. Grundaren Clas Ohlson hade aldrig accepterat det här, menar aktieägare i Dalarna till Aftonbladet.
Hur det nu än är med detta så är berättelsen igång och varumärket påverkas förstås. Per Albin byggde folkhemmet, Kamprad möblerade det och Clas Ohlson reparerar det, brukar det sägas.
Clas Ohlson är borta sen snart 30 år men vänder sig, enligt dalkarlen och akitieägaren Yngve Stamnäs, i sin grav.
Jag passerade Clas Ohlson i Skärholmen i dag på förmiddagen för att köpa Johan Pellas bok: Clas Ohlson från fäboden till börsen som brukar finnas där i ett ställ. Men den var slut. Finns inte längre i lager.
Jag som tyckte det var fascinerande att de kunde sälja den från ett ställ vid kassorna i sin affär. Jag har sett den där förut. Kanske den behöver ett nytt kapitel nu?
I den boken finns, hur som helst, berättelser om grundaren och om kulturen som företaget vill berätta. Men storytelling har man inte alltid makten över och det som, enligt Aftonbladet, händer just idag laddar förmodligen det präktiga varumärket med något nytt.
Som organisation kan man skörda, forma och skicka sina berättelser. Men det är alltid verkligheten och omvärldens berättelser som vinner till slut.
Clas Ohlson tog över sin brors cykelverkstad 1914. En äldre kusin hade startat Åhlén & Holm, dagens Åhléns. Så det fanns affärsidéer i släkten sen tidigare. Clas Ohlson & Co blev det i Clas namnvariant när han upprepade kusinens affärsidéer.
84 år gammal dog Clas 1979. Född på en fäbod i byn Skog i Dalarna. Nu finns över 80 Clas Ohlsonsbutiker. I Sverige, Norge och Finland. Snart också i Storbritannien.
I april 2008 flyttade alltså bolagsstämman kuppartat till World Trade Center, långt från grundarens Insjön i Dalarna, och beslutade om ett incitamentsprogram för cheferna, enligt Aftonbladet.
Min Clas Ohlsonbild blev förändrad.

%d bloggare gillar detta: