Kulturfest i Skåne

I dag hade jag det fina uppdraget att inspirationsföreläsa för 250 människor i kulturskåne i samband med att Eva Rydberg blev årets kulturpristagare i Region Skåne. 14 andra konstnärer av olika slag fick också stipendier. Vi höll till i…


… Mazettis gamla chokladfabrik i centrala Malmö. Mötet med dessa kulturarbetare, kulturbyråkrater och kulturproducenter var fantastiskt. Skratten rullade genom den gamla chokladfabriken. Vilken gränsöverskridande kultur som lever i Region Skåne.
Mitt tema var att varje organisationskultur och företagskultur är precis lika fin som vilken annan kultur som helst. När kulturinstitutioner storytellar, i den mening jag talar om det, är det alltså inte deras kulturprodukt det handlar om utan om dem själva. Det handlar om dem som möjliggör det.
Berättartemat genomsyrade dagen.
Kulturpristagare Eva Rydberg fick hundra tusen kronor.
Mellan tio och tjugofemtusen gav Region Skåne till Fredrik Strömberg serieberättarguru, Ida Linde poet som debuterade med diktsviten Maskinflickans testamente, berättardansaren Malin Skoglund, kollektivkonstnären Terje Östling, teaterdirektören Jörgen Dahlqvist, filmaren Csaba Bene Perlenberg, violinisten Anna Grane, konstnären Magnus Thierfelder, kultur-i-vårdengruppen i Eslöv, läxläsning-i-Rosengård-ledaren Rena Nilsson, ungdomsteaterledaren på Österlen Paula Brante m fl.
Galleristerna och storkprojektentusiasterna vid Tomarps kungsgård, Ulf Melvin och Margareth Fjellström, fick en särskild kulturutmärkelse för sin verksamhet på medeltidsgården i Tomarp som lockar besökare från hela Skåne.

%d bloggare gillar detta: