Dummare än tåget

Jag träffade Green Cargo häromdagen. När jag förberedde mig kom jag att tänka på uttrycket Dummare än tåget. Var kommer det uttrycket ifrån? Jag kollade …


…upp det och det visade sig vara en rätt kul story.
Så här ligger det till med uttrycket att någon är Dummare än tåget:
När de första svenska tågen importerades till Sverige från England 1856 så döptes de efter kungligheter. Ett av loken, som för övrigt fortfarande finns på järnvägsmuseet i Gävle, döptes till Prins August efter Oskar II:s bror August.
Det var väl inget mer med det om det inte hade varit så att Prins August var känd i landet för att vara måttligt begåvad. Man skulle rent av kunna säga att han var rätt dum i huvudet. Det var allmänt känt men inte helt lätt att tala om öppet.
Han var alltså en kändis i 1850-talets Sverige, känd för sin obegåvning.
Men detta var ju innan demokratin och yttrandefriheten hade slagit igenom i praktiken. Det skulle förmodligen ha betraktats som majestätsbrott att göra sig lustig över att Prins August var så obegåvdad.
Då spred sig uttrycket Dummare än tåget eftersom ett av de första loken fått sitt namn efter den obegåvade prinsen.
– Du är ju dummare än tåget!
Så Green Cargo behöver inte misströsta. Det som de vet och som alla tågentusiaster vet är att tåget inte alls är dumt utan att det är miljövänligt att använda järnvägen. Smart.
Det var alltså prinsen som var dum. Inget illa talat om tåget!
Du är ju dummare än Prins August menade man alltså när man talade om tåget – och det vill inte säga lite att vara så dum…alla uttryck har sin historia.

%d bloggare gillar detta: