Sverige genom norrsken

När jag på uppdrag av Visit Sweden nyligen skulle skriva i storyformat om rymdturismen så valde vi tillsammans att blanda folktro med dagens verklighet för att ladda varumärket Sverige…


Det var något av ett experiment eftersom det vanliga, för mig i mitt arbete att befolka varumärken, är att hålla mig till verkligheten. Men vi bedömde att i det här fallet kunde vi hämta energi också ur svensk folklore för att få publicitet om Sverige. Målgruppen var nu journalister i Åre i samband med VM.
Så här blev det:
Skandinavien är känt för sina fantastiska norrsken som dansar över natthimmelen. Det bedrivs också en hel del forskning kring detta naturfenomen, men enligt sägnen är förklaringen redan klar.
Så här var det:
Svanarna tävlade med varandra om vem som kunde flyga längst. De flög och flög och till slut var det en flock som inte ville stanna förrän den kom fram till världens ände.
Ja, och svanarna kom faktiskt dit. Men där var det så kallt att de frös fast i skyn. Än i dag är det dessa svanar som vi kan se när de far runt där och flaxar med vingarna.
Detta kallar nordborna för norrsken.
Genom detta norrsken kan vi snart, var och en med pengar och lust, fara med rymdfarkost från Kirunas rymdstation om det blir som vissa entreprenörer tror. Om 5 år kan den som betalar 1,5 miljoner sek åka från norra Sverige och ut i rymden. På vägen tillbaka kan man under gynnsamma omständigheter passera genom de flaxande svanarnas område, genom norrskenet.
Det lär vara 200 personer som redan har betalat sin biljett. Enligt planerna går första rymdresan från Kiruna 2012.
(…)
Jag blandade alltså, i det här fallet, en saga från de svenska etnologiska samlingarna (Wärend och Wirdarne av Hyltén-Cavallius) med den sanna berättelsen om det nybildade rymdbolaget Spaceport Sweden och gjorde det till en Sverigestory.
Sagan om svanarna finns också med i en bok som den framstående berättaren från den folkloristiska berättarrörelsen, Per Gustavsson, i år ger ut tillsammans med Mia Einarsdotter. Det blir en bok om djur- och legendsagor. Om hur djuren skapades och fick sina egenskaper.

%d bloggare gillar detta: