Skolmatsakademin

Skolrestaurang Lyckan utgör själva hjärtat av skolan. Dagens lunchmeny presenteras på en griffeltavla vid dörren och gästerna hälsas välkomna. Det enda som skiljer Restaurang Lyckan från andra lunchrestauranger är att det saknas en kassörska…


..borden är dukade med riktigt porslin, salladsbuffén är riklig och kockarna har kockkläder och kockmössor.
Scenen kommer från en av skolrestaurangerna i ett ett prisbelönat skolmatsprojekt i Torslanda i Göteborg.
Jamie Oliver kan rusa in och röra om i brittisk skolmat. I Sverige arbetar vi mer i samverkan och samlad projektform. Som till exempel i Västra Götalandsregionens Skolmatsakademi som nu drar igång på allvar med 27 kommuner och 6 stadsdelar.
I Vara träffas i morgon ett 40-tal ansvariga för skolmatsfrågor i den delen av Västra Götalandsregionen. Jag är med som storyteller och det är årets andra träff.
Tanken är att berättelserna ska vara med redan från början. Dels för att visa exempel och överföra idéer. Men också för att förvalta det gemensamma projektet. Skolmatsakademins olika deltagare ska helt enkelt uppmuntras att ta tillvara och formulera sina viktigaste berättelser.
Dessa berättelser ska sedan användas för att göra Skolmatsakademin synlig för de inblandade, för allmänhet och media och för andra som inte är direkt inblandade.
Storytelling för att bygga bilden av ett projekt i realtid alltså. Jag kommer att återkomma till detta eftersom jag fått förmånen att vara med.
När eleven, restauranggästen, kommer fram och ser de två menyalternativen stannar han upp. Tar sig åt hakan och funderar över vilken av rätterna som är god. Sen väljer han.
Har man valmöjlighet är det ju alltid ett alternativ som vinner ;+)

%d bloggare gillar detta: