Jesusstorisarnas genomslag

Så här i juletid är Jesus förstås aktuell. Berättelserna om honom, vad han sa och vad han gjorde, har lagt en viktig del av grunden för vår västerländska kultur…


…liknelserna som Jesus använder, som pedogogisk metod, har gjort det möjligt för oss att relatera till olika moraliska och etiska värdringar. Även för dem som inte ser Jesus som Guds son fungerar liknelserna som exempel och råd hur man kan hantera sitt liv.
Jesus var inte precis entydig. Det beror förmodligen på att vi har så många olika vittnen som berättar om honom. Ena stunden kunde han bli arg och välta köpmännens bord. Andra stunden kunde han tala om att vända den andra kinden till. Helvetsläran ska vi bara inte tala om med hot om eviga bestraffningar som hämnd mot människor som inte skött sig på rätt sätt.
Var och en har möjlighet att bygga sin egen bild av Jesus och plocka ihop de delar som passar just honom/henne.
Men som stories är berättelserna om Jesus sammantaget förstås i en klass för sig, vår kulturs mest tongivande berättelser.
Nya testamentet och berättelserna om Jesus har i och med detta gjort det kristna korset till en av världens starkaste symboler. Ett av de starkaste varumärkena som någonsin funnits – om man så vill.
Men det finns också moderna exempel på hur berättelser om hur enskilda människors handlingar får stor betydelse för samhällsutvecklingen. Ett bra exempel är berättelsen om Rosa Parks som dog förra året 92 år gammal.
Det var den svarta kvinnan i sydstaterna som 1955 satt sig på på en buss. Hon vägrade att flytta på sig när en vit man ville ha platsen och hon fördes till fängelse av polisen, fick böter och förlorade jobbet för att hon inte följde segregationslagen. Denna händelse satte igång en berättandets präriebrand i USA, bland annat fick Martin Luther King inspiration den vägen.
Rosa Parks blev en värderingskändis genom sitt civilkurage. Lagarna ändrades och bussen som hon åkte med finns numera bevarad som en viktig relik i museum om den moderna amerikanska rashistorien.
Modern företagsstorytelling ska förstås inte jämföras med Jesus eller Sara Parks men rent pedagogiskt har många företag och organisationer också viktiga händelser som kan beskrivas, ibland som liknelser, för att göra en verksamhet eller ett värderingssystem synligt.
Det letar man efter när man letar Corporate Stories.

%d bloggare gillar detta: