Swedenborgs ängel

Religionsstiftaren Emanuel Swedenborg är en de mest kända svenskarna. Han föddes 1688 och dog 1772, 84 år gammal. Än i dag finns swedenborgianska samfund runt om i världen. Swedenborgs karriär gick från vetenskapen, där han bland annat konstruerade ritningar till en flygmaskin, via försök att empiriskt bevisa själens odödlighet, till ett ofullbordat verk om världens och människans skapelse. Men sen klev Gud ordentligt in i hans liv och han fick…


…andar och änglar som handledare. Han forskade då i tillvaron efter döden och kunde till och med se änglar.
Detta att han kunde se änglar fascinerade en liten flicka så mycket att hon sökte upp Swedenborg på Söder för att höra om det verkligen var sant att han kunde se änglar. Hon frågade också om hon kunde få se en ängel.
– Det är klart att du ska få se en ängel, sa Swedenborg.
Han bad flickan vänta lite. Swedenborg gick in i sin bostad och krokade av en spegel som han hade på väggen i hallen. Han gav spegeln åt flickan med spegelglaset vänt mot henne.
– Titta i spegeln, sa han. Där ser du en ängel.

%d bloggare gillar detta: