Pomperipossa tog skruv

För 30 år sen publicerade Expressen Astrid Lindgrens skattesaga om Pomperipossa som betalade 102 procent i skatt. Finansminister Gunnar Sträng svarade Astrid Lindgren med maktens arrogans. En del hävdar att Pomperipossastoryn ytterst fällde regeringen Palme. Nu tar en moderatpolitiker upp spåret.


Socialdemokraterna som hade suttit 44 år vid makten förlorade några månader senare valet. Pomperipossasagan är utan tvekan ett exempel på berättelsens makt. I det här fallet i politiken.
Expressens dåvarande chefredaktör Bo Strömstedt minns att Gunnar Sträng gick upp i kammarens talarstol och sa med sin myndiga stämma:
– Ja berätta sagor kan fru Lindgren men räkna kan hon inte.
Då replikerade Astrid Lindgren:
– Berätta sagor har Gunnar Sträng alltid varit duktig på men att räkna har han inte lärt sig. Det vore bättre om vi bytte jobb vi två.
I riksdagen sa Gunnar Sträng ordagrant:
– Artikeln är en intressant kombination av stimulerande litterär förmåga och djup okunskap om skattepolitikens irrgångar. Men det begär vi ju inte att Astrid Lindgren ska klara.
Men senare fick han ge sig.
Här finns en länk till den historiska händelsen och Pomperipossasagan http://web.telia.com/~u87636339/Sagan%20om%20Pomperipossa
Nu har frilansskribenten och moderatpolitikern Staffan A Persson i Stockholm tagit upp storyspåret i politiken. Inspirerad av Pomperipossasagan publicerar han, med en ödmjuk reservation, på eget bevåg, steg för steg några sagor om dagspolitiken.
– Vad vet man? Kanske kan mina historier stimulera någon på vänsterkanten att kontra med en saga som har ett s-märkt budskap, säger Staffan A Persson.
Han börjar med sagan: När Göran fick utländskt besök.
Läs själv på http://moderaterna.net/ostermalm/rr.htm

%d bloggare gillar detta: