Mångfaldsstories

Jag har en god vän som arbetar med storytelling ur mångfaldsperspektiv. Han letar berättelser som gjort skillnad i svenskt arbetsliv. Där medarbetarnas olika bakgrunder varit en tillgång. Som den här: En gång för något år sen kom en invandrarman inrusande i receptionen på ett svenskt försäkringsbolag. Han var rasande…


…jag förstår ingenting. Vad är det ni vill med mig? ropade han med irrande och förtvivlad blick. Han hade fått några försäkringsbrev som han inte förstod och det hade kommit nya regler som varken han eller hans bekanta kunde uttyda.
Inte hans svenska arbetskamrater heller.
Mannen talade svenska men var i grunden persisktalande och kom ursprungligen från Iran. Han tyckte att det svenska försäkringssamhället var konstigt men han gjorde vad han kunde för att passa in i det nya landet.
Men nu, som sagt, rann sinnet på honom och han var där för att bryta alla relationer med detta idiotiska bolag. Öga mot öga ville han säga sitt hjärtas mening.
Den svenska försäkringstjänstemannen gjorde så gott han kunde för att förstå dramat med den arge mannen.
En försäkringsanställd, en kvinna som just hade fått jobb på bolaget, satt samtidigt vid sin dator bakom en skärm längre in i lokalen. Hon var den första med Iransk bakgrund som man rekryterat och hon hörde hela bråket.
Hon hade kommit till Sverige som barn men kunde persiska och hon kunde klart höra att den arga kunden hade persisk brytning. Så hon beslutade sig för att försöka lösa det hela.
Kom här, sa hon på persiska till mannen. Kom så går vi och tar en kopp te i personalrestauranten och pratar igenom det hela.
Mannen blev paff och överraskad över att finna en persisktalande på bolaget så han följde med.
Sen satt de tillsammans i säkert en halvtime och avhandlade sina bakgrunder, svenskarna och deras försäkringar och det aktuella försäkringsbrevet som ingen kunnat förklara för honom. Slutligen var de på samma väglängd och kunde till och med skratta åt hela historien.
Mannen tog då tillbaks sin uppsägning och dan efter kom han tillbaks till bolaget. Han hade då med sig familjens alla andra färsäkringar – inklusive barnförsäkringarna. Han ville nu ha dem samlade på samma bolag. På försäkrigsbolaget där det fanns en människa som inte bara förstod hans situation utan också hans modersmål.

%d bloggare gillar detta: