En skapelseberättelse

En form av berättelser brukar jag kalla skapelseberättelser. Ibland handlar det om hur ett företag kom till. Eller en idé. Eller produktuvteckling. Om ögonblicket eller den speciella händelsen. Jag hörde att Öppen skärgård i Stockholms Skärgård till helgen drar igång evenemanget Eld över hav och land. Jag frågade då skärgårdsaktiva Bisse Alm om evenemangets skapelseberättelse. Ungefär så här berättade hon. Läs själv.


Två stora män satt i våras en natt på strandgraniten i Stockholms skärgård. En eld sprakade mellan dem och natthimmelen var stjärnklar. Det var mörkt runt omkring dem. Östersjödoften kändes som parfym i deras näsor. Långt ute vid horisonten skymtade visst ljusen från ett fartyg.
Det är så otroligt vackert och rofyllt, konstaterade skärgårdsmännen och tyckte att detta borde fler än de åretruntboende kunna få uppleva. På sommaren är ju skärgården alltid fylld med folk. När hösten kommer blir det tyst och mörkt.
Vi sätter eld på skärgården när mörkret kommer tillbaks i höst, sa dom. Vi tänder eldar på öarna och slår på trumman för att hösten är start på en ny säsong. Vintersäsongen. Krogarna håller öppet och folk kommer i extra skärgårdsbåtar ut till eldfesten i skärgården genom höstmörkret.
Sagt och gjort. Nu den 22 oktober 2005 börjar skärgården med ”Eld över hav och land” på några öar. Nästa år vid samma tid ska hela skärgården lysa av eldar.
Det hela började alltså en natt i våras när två stora skärgårdsmän satt på strandgraniten…
Läs mer på http://oppenskargard.se

%d bloggare gillar detta: