Från VD till VB

Jag läste nyligen om en internationell bank som hade märkt att deras mest framgångsrika chefer också var de bästa berättarna. De var ledare som hade förmågan att initiera förändringstänkande och perspektiv med hjälp av sanna berättelser från organisationen. Det är kanske därför dags att gå från tanken på en verkställande direktör, VD, till en verkställande berättare, VB :+)


Ledarna har ju ett uppdrag att leda och inspirera gruppen, teamet eller organisationen så att man tillsammans åstadkommer resultat. Ledarna ska i sin roll representera värderingar och visa exempel som bäddar för framgångar på marknaden.
Att rekrytera ledare som är goda berättare är därför förstås alltid viktigt. Alltså människor som inte bara har yrkeskompetensen i sig, utan också mervärdet som ligger i insikten och förmågan att identifiera och återge en bärande berättelse.
Jag har själv mött många såna ledare. Avspända socialt kompetenta och med insikten att det vi på storytellers kallar Corporate Storytelling kan göra skillnad.
Man kan därför också mycket väl träna de ledningsgrupper som redan finns, i konsten att finna, skörda, förpacka och framföra organisationens berättelser.
De närmaste åren kommer detta att bli en självklarhet för de flesta. Vi ser än så länge bara början. Mål, vision, värderingar kompletteras snart med insikten att de viktigaste berättelserna är nog så viktiga pusselbitar i framgången. Från VD till VB alltså.

Ett svar

 1. Hej Matts,
  och grattis till en mycket trevlig och inspirerande sida.
  Jag kan en bra story om en f d VD i ett av Sveriges största företag som blev företagets bästa föetagsguide efter pensioneringen.
  Så har jag en annan ännu bättre story som jag skulle vilja diskutera med dig över en lunch eller så.
  Jag finns i Stockholm.
  Tel 08-651 28 60 eller 070-760 39 51
  Hälsn Henric Gustafson

%d bloggare gillar detta: